انواع حسابداری و مراحل آن
حسابداری چیست؟
در دنیای امروز، حسابداری یکی از رشته هایی میباشد که طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است، چرا که در هر مکان و هر شغلی به حضور یک حسابدار نیاز میباشد. امکان ندارد شما به مکان هایی همچون شرکت ها و حتی بوتیک ها بروید و حسابدار آن جا مشغول به کار نباشد. ما در این مقاله به بررسی این رشته میپردازیم، سپس انواع آن را به شما معرفی میکنیم.
تعریف حسابداری
این عبارت یعنی یک کسب و کار مانند شرکت ها و موسسات، چگونه اطلاعات مالی و صورت حساب های خود را ثبت و ذخیره میکنند. این حرفه به سهامداران و مدیران نشان میدهد که آیا در پروژه مورد نظر خود موفق میشوند یا خیر؟ سود میبرند یا خیر؟
از طرفی حسابداری مقدار نقدینگی حساب، ارزش دارایی ها و بدهی های شرکت را بررسی میکند. میتوان این رشته را به یک ماشین بزرگ تشبیه کرد که این ماشین دارای یک ورودی و خروجی است و شما اطلاعات مالی خام خود را در اختیار این ماشین قرار میدهید، سپس اطلاعاتی که مورد نیازتان میباشد را از آن دریافت می کنید.
حسابدار چه کسی است؟
حسابدار، شخصی استکه عملیات مالی و امور مربوط به آن را در دست میگیرد و یک رکن اساسی در چرخه حسابداری به شمار میآید. حسابدار هم مانند هر شخص دیگری باید ویژگی هایی داشته باشد که در زیر به آن پرداخته شده است.
یکی از شرط های بزرگ و مهم در روی آوردن به این شغل، علاقه داشتن به ریاضی است؛ چرا که همه فعالیت های مالی با ریاضیات سر و کار دارد.
یک حسابدار موفق باید به اصول نگارشی تسلط کامل داشته باشد و توانایی آن را در خود ببیند که برای مدت زمان طولانی بر روی صندلی بنشیند و به محاسبات بپردازد.
حسابداری یکی از شغل هایی است که ذهن شما را به مقدار زیادی درگیر میکند؛ به طوری که حسابداران شرکت ها در تعطیلات هم باید درگیر باشند.
همچنین یک حسابدار متخصص، باید منطقی و منظم باشد و با پشتکار و تمرکز بالا کار خود را پیش ببرد؛ از طرفی هم باید درستکار باشد و از اعتماد به نفس بالایی برخوردار باشد.
مراحل حسابداری
در ابتدا باید به تعریف این چرخه پرداخت؛ به طور کلی زمانی که شما پول حاصل از فعالیت های مالی خود را در دفتر حسابدار ثبت میکنید، این چرخه را آغاز کردید و حسابدار هم وظیفه ثبت این اطلاعات را دارد.
چهار مرحله مهم در این شغل که به صورت زیر است:
- بررسی فاکتورها، صورت حسابهای بانکی و تجزیه و تحلیل این اطلاعات
- طبق قوانین حسابداری دو طرفه، حسابدار باید اطلاعات معامله ها را به دفتر کل منتقل کند.
- تمام صورت حسابهای مالی چک و موجودی آنها ثبت شود و به گونه ای یک تراز آزمایشی تهیه کنید.
- پس از تهیه تراز آزمایشی، ورودی های تعدیل کننده را به صورت حساب های مالی تهیه کند.
این علم دارای شاخه های متعددی است که هر شاخه این علم را در این مقاله به شما معرفی میکنیم.
حسابداری مالی
اصلی ترین هدف این شاخه، تهیه صورت حساب های مالی و تنظیم این صورت حساب ها میباشد. همانطور که میدانید مالیات، یکی از اموری است که در تمام کشورهای جهان وجود دارد. سود مالیات باید به صورت دقیق بررسی شود و این کار با نگهداری از حساب ها و تنظیم صورت حساب های مالی به دست میآید، صورت حساب هایی که سود به دست آمده در شرکت را نشان میدهد. بانک ها و بستانکاران از عمده ترین استفاده کنندگان صورت حساب های مالی و این علم هستند.
حسابداری دولتی
دولت باید هزینه های مالی خود را به طور دقیق ثبت و کنترل کند و درآمد و هزینه های آینده خود را پیش بینی نماید، سپس این بودجه و صورت حسابها را به مجلس بدهند؛ بنابراین این شاخه به وجود آمده است تا هزینه و درآمد دولت را کنترل کند و هزینه های آینده را پیش بینی نماید. حسابدار باید در این شاخه با دقت عمل کند؛ چون اگر هزینه ها را اشتباه گزارش کند و در پیش بینی هزینه های آینده به مشکل بخورد، دچار اختلال در امور مالی دولت میشود.
حسابداری مدیریت
در این شاخه، حسابدار باید قیمت نهایی محصولات موجود در بازار را گزارش کند، همچنین باید ببیند چه میزانی از این محصولات تهیه شده است و بهای فروش خدمات را بسنجد. حسابدار مدیریت باید ظرفیت تولید محصولات را بررسی کند و سپس این اطلاعات را به صورت کامل گزارش نماید.
حسابداری مالیاتی
در این شاخه حسابدار باید درآمد شرکت ها، موسسات و هر مکان و شغلی که مالیات شامل آن میشود را شناسایی کند، سپس میزان مالیاتی که به هریک از مراکز وارد میشود را محاسبه نماید. حسابدار برای مشخص کردن مقدار مالیات باید از قوانین مالیاتی پیروی کند؛ چرا که قوانین مالیاتی در تمام کشورهای جهان به موضوع مهمی تبدیل شده است و کار دقیقی میباشد.
حسابداری صنعتی
این شاخه پس از انقلاب صنعتی در اروپا به وجود آمد تا بتوانند قیمت نهایی محصولات تولید شده را به دست آورند، پس مهم ترین هدف این شاخه، به دست آوردن هزینه نهایی تولیدات می باشد؛ بنابراین این شاخه به یکی از پرکاربردترین شاخه ها تبدیل شده است. این شاخه در کشورهای در حال توسعه بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که این کشورها احتیاج دارند واحد های صنعتی را در مقیاس بالا ارزیابی نمایند. از طرفی به این شاخه بهای تمام شده نیز گفته می شود.
حسابداری فروشگاهی
همانطور که از اسم این شاخه پیدا است، این شاخه به بررسی اجناس، کنترل صورت حساب های مالی، دریافت چک ها و پرداخت آن ها در فروشگاه میپردازد، در این شاخه حسابدار باید به سرعت و با دقت بالا کارها را انجام دهد.
سخن پایانی
همان طور که در این مقاله مشاهده کردید، حسابداری یکی از کاربردی ترین و مهم ترین شغل های دنیا است؛ به طوری که حتی ابر قدرت ها حداقل به چندین حسابدار برای اداره امور خود نیاز دارند. شما میتوانید با مراجعه به سایت http://hhrn.ir/ در مورد این شغل اطلاعات بیشتری کسب کنید و هر سوالی که دارید را برطرف کنید.