راهنمای جامع راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی
سامانه مودیان مالیاتی یک سامانه آنلاین است که توسط سازمان امور مالیاتی برای مدیریت و ارسال اطلاعات مالیاتی توسط شهروندان و شرکتها طراحی شده است. این سامانه به افراد و شرکتها امکان میدهد تا اطلاعات مالی خود را ثبت کنند، اقدامات مالیاتی خود را انجام دهند و اقدامات مالیاتی خود را پیگیری کنند. مطابق قانون، ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی از وظایف صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی است.این سامانه جهت ارسال صورت حساب الکترونیکی مودیان روی کار آمده است و دسترسی به آن از طریق آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir فراهم است.
این سامانه تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی و حذف رسیدگی ممیز محور مطابق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان راه اندازی شده است. طبق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب آبان 1398، هر فرد مشمول مالیات موظف است برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی و اخذ شناسه یکتای حافظه مالیاتی اقدام کند. در این سامانه به هر مودی مالیاتی یک کار پوشه اختصاص داده میشود. این کارپوشه راه ارتباطی مودیان با سازمان امور مالیاتی است.
مشمولین باید صورتحسابهای الکترونیک خود را مطابق فراخوانهای اعلامی قانون تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در موعدهای مشخص به سامانه مودیان، ارسال کنند.همه اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند. عدم ثبت نام در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی و سایر موارد مذکور در بند ب ماده 22 قانون، منجر به جریمهای معادل 10% فروش یا بیست میلیون ریال (هر یک که بیشتر باشد) میشود.
نکته مهم اینجاست که علاوه بر جرائم مذکور عواقبی نظیر محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم نیز برای مودی در نظر گرفته شده است.
جریمه دیگری که از اهمیت بالایی برخوردار است، جریمه عدم اعلام حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی به سازمان است که جریمهای معادل 10% فروش انجام شده یا بیست میلیون ریال (هرکدام که بیشتر باشد) را در پی دارد. همچنین محرومیت از معافیتها و نرخ صفر و مشوقهای مالیاتی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی نیز بخشی از این جریمه است.
آموزش کارپوشه سامانه مودیان و ثبت فاکتور فروش
بعد از تصویب ماده 5 و ابلاغ بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور، مبنی بر ثبت فاکتورهای فروش در سامانه مودیان، اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موظف هستند؛ از شروع کار و فعالیت خود در فروردین ماه سال 1402 تمامی فاکتورهای فروش معاملات خود را در سامانه مودیان ثبت نمایند. برای این کار پس از آموزش کارپوشه سامانه مودیان ابتدا باید در سامانه اقدام به ایجاد کارپوشه کنند و سپس فاکتور فروش را در آن قسمت، برای محاسبه مالیات ثبت نمایند.
در این مقاله سعی داریم آموزش کارپوشه سامانه مودیان و ثبت فاکتور فروش در کارپوشه را به صورت کامل و واضح به شما ارائه دهیم، تا بتوانید از ابتدای سال کاری بدون بروز هیچ خطا و مشکلی، فعالیت خود را آغار کنید. تا پایان مقاله همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید: حسابرسی صورت های مالی چیست؟
کارپوشه مالیاتی چیست؟
اولین موردی که در آموزش کارپوشه سامانه مودیان باید آن را بیاموزید؛ آشنایی با کارپوشه مالیاتی است. کارپوشه به عنوان یک درگاه و پل ارتباطی میان مودیان و سازمان امور مالیاتی کشور میباشد. مودیان در کارپوشه خود میتوانند تمامی اطلاعات مالیاتی خود اعم از: اظهارنامه مالیاتی، عوارض ارزش افزوده ثبت شده در برنامه مالی و… را مشاهده کنند. پروندهها و درخواستهای مالی و مالیاتی خود را پیگیری نمایند.
به عبارت دیگر اشخاص برای شروع فعالیت مالیاتی خود، ابتدا باید کارپوشه مالیاتی خود را ایجاد کنند؛ زیرا تمامی فعالیتهای مالی و مالیاتی در کارپوشه ذخیره و نگهداری میشود و محاسبه مالیات از این طریق انجام میگردد. گروه های معاف از مالیات نیز نباید از ثبت نام در سامانه مودیان غافل شوند.
لازم به ذکر میباشد که فعال بودن کارپوشه برای سازمان امور مالیاتی به این معناست، که مودی شرایط لازم برای پرداخت مالیات و ارزش افزوده را برخوردار است.
ارسال صورتحساب های مالیاتی را میتوان با روش های مختلفی انجام داد، مؤدی می تواند خود فاکتورها را در فایل اکسل ثبت نموده و سپس وارد سامانه شده و فایلهای صورتحسابها را ایمپورت کند. به علاوه این امکان وجود دارد که مؤدی از طریق معتمد ارسال صورتحساب های خود را انجام دهد.
شرکت نرم افزاری هادی حساب رایان نوین راهکاری ویژه برای ارسال صورتحساب ها در سامانه مودیان مالیاتی ارائه نموده است. بدین طریق دیگر نیازی به آماده کردن فایلهای اکسل فاکتورها جهت بارگذاری در سامانه نمیباشد.
یعنی از امروز شما میتوانید با استفاده از نرم افزار های هادی حساب وارد صفحه ثبت در کارپوشه بشوید و ارسال صورتحساب الکترونیکی را انجام دهید. بدین طریق هزینه و زمان بسیار کمتری برای ارسال صورتحساب های خود صرف خواهید کرد.
نحوه تخصیص کارپوشه به مودیان مالیاتی
باتوجه به پیوست تبصره 5 ماده 2 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، از تاریخ یکم فروردین ماه سال 1402 تمام اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی ذکر شده در ماده 16 قانون دائمی ارزش افزوده، موظف هستند که قوانین ذکر شده را رعایت کنند و در صورت عدم رعایت، منجر به پرداخت جرایم مالیاتی خواهند گشت.
در این بخشنامه ذکر شده است، که به تمامی افرادی که در سازمان امور مالیاتی دارای پرونده مالیاتی هستند؛ به صورت خودکار کارپوشه مالیاتی تخصیص داده شده است. لذا مودیان میتوانند با مراجعه به سایت http://tp.tax.gov.ir وارد سامانه مودیان شده و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، وارد کارپوشه سامانه مودیان اختصاصی خود شوند.
در مرحله دوم با انتخاب پرونده مالیاتی و عضویت کارپوشه سامانه مودیان اطلاعات خود را تکمیل نموده تا شناسه یکتای مالیاتی ایجاد شود.
نحوه دریافت گواهی امضا الکترونیکی
برای دریاقت شناسه یکتا ی حافظه مالیاتی ابتدا بایستی گواهی امضا الکترونیکی خود را دریافت کنیم.
برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
1. مراجعه به سایت IR (مرکز صدور گواهینامه الکترونیکی)
2. انتخاب گزینه درخواست صدور گواهی الکترونیکی
3. در صفحه جدید به سمت پایین صفحه آمده و گزینه ثبت نام را انتخاب کنید.
4. در صفحه ثبت نام مرحله وجود دارد که مرحله اول احراز هویت است که بایستی مطابق تصویر زیر اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.
نکته مهم: برای ثبت نام اشخاص حقوقی اطلاعات هویتی مدیر عامل یا مدیران صاحب امضای مجاز را وارد نمایید.
5. در مرحله دوم کد 6 رقمی صحت سنجی به شماره موبایل ارسال می گردد که این کد را بایستی در کادر مربوطه وارد کنید.
6. در قسمت سوم نام و نام خانوادگی شخص متقاضی را به انگلیسی وارد کنید و تصویر کارت ملی وی را بارگزاری نمایید.
توجه داشته باشید حجم تصویر کمتر از 100 مگابایت باشد.
پس رمز عبور دلخواه خود حاوی حروف بزرگ و کوچک و اعداد و نشانه را انتخاب کنید
نهایتا کد امنیتی را وارد کرده و گزینه ثبت نام را انتخاب کنید.
7. پس از تکمیل ثبت نام پنجره سبز رنگ زیر باز شده که نشان دهنده تایید ثبت نام شماست.
گزینه بازگشت به صفحه اصلی و ورود کاربران را انتخاب کرده و به صفحه اصلی برگردید.
8. در قسمت منو سمت راست در صفحه اصلی نام کاربری (کد ملی) و رمز عبور انتخاب شده را وارد کرده و گزینه ورود متقاضیان امضا الکترونیکی را انتخاب کنید.
9. پس از ورود به پنل کاربری خود از منو سمت راست صفحه گزینه ثبت درخواست گواهی الکترونیکی را انتخاب کرده و گزینه ثبت درخواست گواهی را انتخاب نمایید تا وارد صفحه جدید شوید.
10. در این قسمت کادر جدیدی برای شما باز می گردد که حاوی دو پنجره است.
پنجره اول نوع گواهی است که باید گزینه متقاضی مستقل را انتخاب نمایید.
پنجره دوم انتخاب نوع محصول است که بهتر است از مورد دوم یعنی گواهی شخص حقیقی مستقل با اعتبار دو سال را انتخاب نمایید.
پس از انتخاب موارد فوق صفحه را پایین بکشید و پیش ثبت نام را انتخاب کنید.
11. در صفحه جدید اطلاعات وارد شده جهت کنترل نهایی نمایش داده می شود.
در صورت تایید اطلاعات یکی از درگاه های پرداخت موجود را انتخاب کرده و به صفحه پرداخت منتقل شوید.
12. در صفحه درگاه پرداخت الکترونیکی اطلاعات کارت بانکی خود را وارد کرده و مبلغ مربوطه را پرداخت نمایید.
13. پس از پرداخت وجه به صفحه مربوط به نتیجه پرداخت آنلاین منتقل می شوید.
در این جا از طریق منو سمت راست صفحه گزینه لیست درخواست های صدور گواهی را انتخاب کنید.
14. وارد صفحه جدیدی خواهید شد که در پایین آن کادری وجود دارد که اطلاعات درخواست گواهی خود را مشاهده می کنید.
در این کادر یک کد رهگیری 10 رقمی وجود دارد که مربوط به درخواست شما می باشد.
15. کد رهگیری مربوطه که به شماره موبایل ثبت شده در سامانه نیز پیامک شده به همراه کارت ملی شخص متقاضی را به دفاتر پیشخوان دولت یا دفاتر ثبت اسناد برده و نسبت به دریافت توکن حاوی امضا الکترونیکی خود مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: افزایش بهرهوری سازمان با کنترل کیفیت موسسه حسابرسی
نکته مهم: لازم به ذکر است که برخی از دفاتر اسناد رسمی و دفاتر پبشخوان دولت امکان عرضه توکن امضا الکترونیکی را دارند.
برای دریافت لیست دفاتر اینجا کلیک کنید.
16. پس از طی مراحل فوق و مراجعه به دفاتر ثبت اسناد یا دفاتر پیشخوان منتخب توکن حاوی امضا الکترونیکی خود به شکل زیر را دریافت خواهید کرد.
-
نحوه استخراج امضا دیجیتال
1. توکن دریافت شده از دفاتر ثبت اسناد رسمی یا دفاتر پیشخوان را به سیستم متصل کنید.
2. در قسمت my computer یک درایو جدید باز می شود. روی آن راست کلیک کرده و روی گزینه Open کلیک کنید.
3. روی گزینه autorun.exe کلیک راست نمایید و run as administrator را انتخاب کنید.
4. سپس در فحه Desktop در منوی Start روی برنامه نصب شده ( معمولا با نام epass3003 token manager نمایش داده می شود) کلیک کنید.
5. از قسمت Token list توکن خودر را انتخاب کنید و روی گزینه لاگین کلیک کنید.
6. در قسمت User Pin پسوردی که روی جعبه ی توکن است را وارد کرده و OK را بزنید. (رمز پیش فرض 1234 است)
7. در صفحه ی باز شده توکن خود را انتخاب و روی گزینه certificate view کلیک نمایید.
8. در پنجره جدید طبق تصویر روی Detail کلیک و سپس بر روی copy of file کلیک کنید.
9. بر روی گزینه next کلیک کنید.
10. در این مرحله دقت کنید که گزینه ی Base-64 encoded X.509(.CSR) را انتخاب کرده باشید.
11. روی Browse کلیک کنید. نام و مسیر مورد نظر را انتخاب نمایید. به طور مثال ما اسم فایل را stamp انتخاب میکنیم.
12. زمانی که پیام زیر را دریافت کردید در مسیری که انتخاب کردید فایل cer ایجاد می شود.
13. با توجه به نوع سیستم عامل خود (32 بیت یا 64 بیت) برنامه ی OpenSSL را دانلود و نصب نمایید
14. مطابل تصویر زیر جایی که فایل cer را ذخیره کردید را باز کنید و روی قسمت آدرس کلیک کنید و تایپ کنید cmd و enter را بزنید.
15. در این قسمت عبارت زیر را کپی کنید و سپس کلید enter را بزنید.
Openssl x509 -public -noout -in stamp.cer >pubkey.tex
16. شما کلید عمومی را دریافت کردید و می توانید آن را در کار پوشه خود بارگزاری نمایید و شناسه یکتای حافظه مالیاتی خود را دریافت کنید.
کلید عمومی شما در صفحه دسکتاپ سیستم کامپیوتر یا فضای دیگری که انتخاب کرده اید ایجاد می گردد.
کلید اختصاصی
- بعد از گذراندن مراحل نصب نرم افزار OPENSSL نیاز است برنامه NOTE PAD را از منوی START سیستم خود سرچ کنید و آن را باز کنید.
- موارد داخل عکس در Notepad تایپ شود.
- در VALUE 1 لازم است نام سازمان را به انگلیسی وارد کنید.
- در VALUE2 باید شناسه 11 رقمی سازمان را وارد کنید.
- VALUE 3 شامل دو گزینه می باشد که گزینه اول GOVERNMENTAL و گزینه دوم NON- GOVERNMENTAL می باشد. اگر شرکت شما خصوصی باشد باید گزینه دوم یعنی NON- GOVERNMENTAL را انتخاب کنید و اگر شرکتتان دولتی می باشد گزینه اول را انتخاب کنید.
- VALUE4 و VALUE5 اختیاری هستند و اهمیتی در فایل ندارند.
- VALUE 6 نیز اختیاری می باشد ولی بهتر است آن را کامل کنید در این VALUE از شما خواسته شده است که نام سازمان خود را به فارسی وارد کنید.
- در VALUE 7 شما باید مقدار داده شده را به صورت IR وارد کنید بعنی عینا همان متن را کپی و در فایل خود PASTE نمایید.
- پس از تکمیل این مراحل باید فایل را به صورت SAVE AS و به اسم CNF از نوع ALL FILS و به صورتی که ENCODING ان در حالت UTF-8 باید ذخیره کنید.
- پس از اتمام مرحله قبل باید طبق دستو، فایل هارا داخل ادرس DRIVE C / OPENSSL/ BIN کپی کنید. بعد از اینکه تمامی فایل ها با موفقیت کپی شدند از شما می خواهد یک پنجره در CMD باز کنید.
- برای جستجوس راحت تر CMD بهتر است آن را در فولدر ها سرچ نمایید.
شما باید در این مرحله، دستوری که داخل فایل راهنما است را در فایل CMD کپی کنید. برای انجام این کار باید ابتدا ان را در یک فایلNOTE PAD ، PASTE کنید و پس از آن آنجا فایل را دوباره کپی کنید و در اینبار در پنجره CMD، PAST کنید. - بعد از کپی کردن این فایل دکمه INTER را بزنید و می بینید که شروع به ساختن فایل های مورد نیاز می شود. در ادامه اگر وارد پوشه BIN شوید می بینید که علاوه برCNF که قبلا ایجاد کرده بودیم فایل های FA.CSR و یک فایل FA.KEY برای شما ساخته شده است.
- فایل CSR همان درخواست گواهی امضای الکترونیکی می باشد.
- فایل KEY همان کلید خصوصی شما می باشد (توجه داشته باشید که این فایل محرمانه می باشد و نباید در اختیار کسی قرار دهید . این کلید را باید به صورت کامل در نرم افزار حسابداری خود وارد کنید تا اتصال برای ارسال صورتحساب انجام شود.)
بیشتر بخوانید: کاربردهای نرم افزار تایم شیت و اهمیت تایمشیت در موسسات حسابرسی
نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
سومین و آخرین مرحله از فرآیند دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی عبارت است از بارگذاری فایل استخراج شده امضا دیجیتال در سامانه مودیان و دریافت شناسه یکتای حافظه ی مالیاتی
برای این امر کافیست مراحل زیر را با دقت انجام دهید:
1. ورود به درگاه ملی خدمات مالیاتی به نشانی www.my.tax.gov.ir
2. درج نام کاربری و رمز عبور و ورود
3. وارد کردن کد 6 رقمی (ارسال شده به شماره موبایل ثبت شده در پرونده مالیاتی) و انتخاب گزینه ورود به سامانه
4. در صفحه اصلی روی گزینه ورود به کارپوشه کلیک کنید.
5. در صفحه جدید و در قسمت لیست پرونده های مالیاتی گزینه ورود به پرونده را انتخاب نمایید.
6. در صفحه اصلی کارپوشه و از قسمت منو سمت راست گزینه عضویت را انتخاب کرده و سپس گزینه شناسه یکتا حافظه مالیاتی را انتخاب کنید.
سپس در کادر جدید گزینه دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی را انتخاب نمایید.
7. در کادر جدید سه گزینه را مشاهده می کنید که اگر مایل به ارسال صورتحساب توسط خود مودی هستید گزینه اول که “توسط مودی” نام دارد را انتخاب کنید.
8. در این قسمت باید از طریق علامت گیره “Attach” فایل استخراج شده خود را بارگزاری نمایید و گزینه بعدی را انتخاب کنید.
9. در مرحله بعدی نسبت به انتخاب شعب مرتبط با شناسه یکتای حافظه مالیاتی خود اقدام نمایید و گزینه بعدی را انتخاب کنید.
10. در صفحه بعدی اگر دارای ابزار پرداخت خاصی (از جمله دستگاه کارتخوان و ….) هستید اطلاعات مربوطه را انتخاب و گزینه بعدی را انتخاب کنید.
نکته: اگر فاقد ابزار پرداخت هستید بدون انتخاب گزینه ای کلید بعدی را بزنید.
11. در قسمت بعدی بایستی اطلاعات حافطه مالیاتی و پایانه فروشگاهی خود را درج نمایید و گزینه بعدی را انتخاب کنید.
12. در قسمت بعدی که تایید نهایی نام دارد اطلاعات ثبت شده را کنترل و در صورت تایید اطلاعات گزینه اتمام را انتخاب نمایید.
13. در این صفحه شناسه یکتای حافظه مالیاتی شما صادر و نمایش داده می شود.
14. برای ویریش اطلاعات یا مرور اطلاعات یا غیر فعال سازی شناسه می توانید از منو سمت راست قسمت عضویت و گزینه شناسه یکتا حافظه مالیاتی این کار را انجام دهید.
نظر بدهید